Det luktar inte, det syns inte och det smakar ingenting. Ändå finns det i nästan all mark runt omkring oss. Radon kan också finnas i vårt dricksvatten och i en del byggnadsmaterial. Om du misstänker att det finns radon i ditt hus så kan vi hjälpa dig att mäta radonhalten, göra en utredning och ge förslag på åtgärder.
Radonmätning
För att veta om du har för höga radonhalter i din bostad eller fastighet är radonmätning det enda sättet att fastställa detta på. Detta kan du göra enkelt på egen hand med hjälp av en radondosa.
Radon mäts i enheten Bq/m3 och det riktvärde som är rekommenderat är att inte överstiga 200 Bq/m3 i inomhusluften. När det gäller arbetsplatser är det enligt Strålskyddslagen krav på att arbetsgivaren känner till radonhalten på arbetsplatsen och vidtar de åtgärder som krävs för att värdena understiger riktvärdet 200 Bq/m3.
Så här mäter du radon
Radonmätarna ska placeras så att mätvärdet blir representativt för radonhalten i bostaden och mätningarna ska endast utföras i boendeutrymmen.
- För hus och lägenheter i ett plan ska minst två mätpunkter mätas – sovrum och ytterligare ett rum, till exempel vardagsrum.
- För enrumslägenheter räcker det med mätning i en mätpunkt, dock fordras två detektorer i denna mätpunkt.
- I bostäder med flera våningar ska mätning utföras på varje våning med bostadsutrymme.
- I flerbostadshus kan ett urval av lägenheter mätas för att få en bild av radonläget i fastigheten. Mätning bör ske i alla lägenheter med markkontakt.
I högre belägna plan bör radonmätning göras i minst en lägenhet per våningsplan. Mätningarna ska täcka minst 20 procent av antalet lägenheter i varje huskropp. Lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt (eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten) bör väljas, eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen.
Rumsplacering av radonmätare
Radonmätare ska placeras på sådant sätt att förhållandena runt mätaren i så hög grad som möjligt överensstämmer med förhållandena för de boende, vilket innebär att den inte ska placeras nära golv, tak eller vägg. Med nära avses cirka 25 cm.
Mätaren ska därför inte placeras närmare än 1,5 m från tilluftsdon, ytterdörr eller fönster, värmeelement eller annan värmekälla och inte närmare än 0,5 m från frånluftsdon.
När ska jag mäta radon?
En uppskattning av årsmedelvärdet ska baseras på radonmätning under minst två månader inom samma eldningssäsong.
Perioden 1 oktober till 30 april räknas normalt som eldningssäsong i de södra och mellersta delarna av landet.
Beställ radondosor här
- Detektorer, förpackade en och en.
- Mätpaket innehåller 2 detektorer. Komplettera med fler vid behov
- Instruktioner för hur du mäter
- Frakt till dig, och tillbaka till labbet
- Analys av detektorer
- Ackrediterad rapport på mätningen
Radonutredningar
Vi utför radonutredningar i både villor och flerbostadshus.
Radonutredningen genomförs på plats och kan se ut på följande sätt:
- Genomgång av bostaden där vi utgår från dina kunskaper om fastigheten, ritningar och befintliga mätrapporter för radon.
- Eventuell förekomst av inläckande markradon kontrolleras genom sniffmätning och förekomst av radon i byggnadsmaterialet detekteras via gammamätning.
- Befintlig ventilation kontrolleras och analyseras så att luftflöden finns och inget är igensatt.
- Efter besöket sammanställs resultaten av undersökningen i en rapport och vi presenterar det åtgärdsförslaget som är bäst lämpat för din fastighet.
Åtgärdsförslag
Med den utförda radonutredningen som grund återkommer vi till er med det åtgärdsförslag som vi bedömer är bäst lämpat och mest ekonomiskt fördelaktigt för er. I det framgår tydligt vilka åtgärder vi föreslår och kostnader för dessa och om åtgärderna skall utföras i olika steg. Då radongasen är en lättflyktig gas så påverkar alla enskilda åtgärder varandra.
I dagsläget finns det möjlighet för dig som privatperson och småhusägare att söka radonbidrag från Länsstyrelsen, se mer hos lanstyrelsen.se för information från ditt län. För att kunna skicka in ansökan krävs att en långtidsmätning av radon är utförd. Radonmätningen får ej vara äldre än 5 år och ska vara utförd enligt SSM på minst 60 dagar. En radonutredning med åtgärdsförslag måste även bifogas. Vi hjälper självklart till med ansökan om radonbidrag och långtidsmätning av radon!
Radon flerbostadshus
Fullservice för flerbostadshus
Vi är specialister på att radonmäta flerbostadshus!
Vill du ha hjälp med att radonmäta rätt i ert flerbostadshus? Här köper du en totalentreprenad där vi hanterar radonmätningens alla moment inklusive
- Avisering och kontakter med de boende. vi har lång erfarenhet av arbete hos hyresgäster.
- Utplacering och insamling av mätdosor.
- Protokollskrivning.
- Distribution av mätdosor till och från laboratoriet.
- Sammanställning av mätresultatet.
- All nödvändig kommunikation med miljökontoret.
Passar perfekt för dig som behöver göra en radonmätning i flerbostadshus, men saknar tid att göra jobbet själv. Vi gör fullservice-mätningar i Östergötland och Södermanland med omnejd.
Radon företag
Äger du företagsfastigheter eller hyr ditt företag lokaler?
När det gäller arbetsplatser är det enligt Strålskyddslagen krav på att arbetsgivaren känner till radonhalten på arbetsplatsen och vidtar de åtgärder som krävs för att värdena understiger riktvärdet 200 Bq/m3.
Vi hjälper till att beräkna antal och placering av mätpunkter, vi utför radonmätning och redovisning av radonhalterna.
Vi utför även eventuella radonutredningar samt tar fram åtgärdsförslag för att sänka radonhalten i lokalerna.
Radonsanering
Vi har över 20 års erfarenhet av att sanera mot radon i villor och flerbostadshus och vi sanerar radon både från mark och byggnadsmaterial (blåbetong).
Sanering av radon utförs med den metod som passar bäst för din fastighet och framtaget åtgärdsförslag från utförd radonutredning.
Beroende på radonkällan (byggmaterial och/eller från marken) till de förhöjda radonhalterna finns olika metoder för radonsanering.
- Markradonlösningar med radonsugar, radonbrunnar och krypgrundsventilation.
- Radon från byggmaterial (blåbetong) med ventilationslösningar och/eller RST Radonstopp som är en duk vilken monteras för att stoppa radongaserna från blåbetongen.
- Värmeåtervinningsaggregat i alla storlekar och placeringar.
- Enkla frånluftssystem med väggventiler.