Luktar det illa i badrummet? Misstänker du fukt eller mögel i din bostad? Eller har en överlåtelse- besiktning visat att det finns något som behöver utredas vidare? Vi hjälper dig gärna med en utredning och åtgärdsplan av din inomhusmiljö.
Okulärbesiktning / Fuktmätning
Det är viktigt att se helheten av byggnadens funktion och samspelet mellan konstruktioner, uppvärmningssystem och ventilation. Dessa tillsammans skapar din inomhusmiljö. Därför startar vi utredningen med att besiktiga byggnaden och undersöka dessa delar. Därefter fortsätter utredningen med fuktindikering/fuktmätning. Fukt har en stor inverkan på hälsan. Det kan ha positiv inverkan men framför allt negativ om det är så att det finns mikrobiell aktivitet.
Luftanalys
Ett steg i en utredning av inomhusmiljön är provtagning av de ämnen som finns i luften. Ämnen som utsöndras från byggnadsmaterial kallas lättflyktiga ämnen. De syns inte och luktar inte, men märks på irriterande slemhinnor och nästäppa med mera.
Materialprover
Vid en utredning tas materialprover för analys i neutral miljö, med inriktning på lukt och synliga spår av mögelsporer.
Ibland så kan man, rent okulärt, inte se eller känna några avvikelser från uttagna materialprov. Det betyder inte att materialet inte kan vara skadat. I sådana fall skickas aktuella materialprover in för en mikroskopisk analys av eventuella mikrobiologiska (mögel) skador eller kemiska emissioner. Ett material kan alltså vara skadat trots att inga synliga påväxter eller avvikande lukter förekommer.
Skadat material kan även det analyseras för att kunna artbestämma olika svampar och bakterier (mikroorganismer) samt ge en bedömning om skadan är ny eller gammal.