Fukt i betonggolv kan vara ett gissel som inte bara innebär risker för konstruktionernas hållbarhet och sjuka hus utan riskerar också att bidra till en ohälsosam miljö att vistas och bo i. Tidigare har dilemmat kring hanteringen av golvkonstruktioner byggda av betong varit att det inte funnits någon enhetlig mätteknik för fukthalten.
Förut har det till exempel rått stor oenighet om hur man ska mäta fukten i betonggolv på ett tillfredsställande sätt. Mätkonsulter har helt enkelt inte haft en standardmetod att arbeta efter vilket gjort att fuktmätningar utförts med väldigt blandade mätresultat. Dessutom har mätresultaten inte heller dokumenterats på ett enhetligt sätt, vilket fått till följd en försvårad hantering av de i efterhand genomförda skadeutredningarna.
Men nu har osäkerheten kring fuktproblematiken i betonggolv åtgärdats då branschorganet Rådet för ByggKompetens tagit fram en, för branschen, standardiserad kvalitetssäkring gällande fuktmätning av golvkonstruktioner i betong.
Byggbranschen krafttag mot fukt i betongkonstruktioner genomförs med det tydliga målet att nå ett viktigt kvalitets- och miljömål FRISKA HUS. Nu är det RBK fuktmätning som gäller!
Anlita RBK-auktoriserad fuktkontrollant
Via systemet med RBK-auktoriserade fuktkontrollanter skärps proceduren med hur man mäter fukt i betongkonstruktioner. På det här sättet ökar förutsättningarna markant för att branschen ska nå det viktiga kvalitets- och miljömålet FRISKA HUS.
Här är Riksdagens definition av miljömålet; Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.
Med hjälp av Rådet för ByggKompetens (RBK), tillsammans med intressenter, har byggbranschen tagit fram ett omfattande branschgemensamt kontrollsystem för att motverka byggfukt i golvkonstruktioner av betong. Därmed har man också lagt grunden till hus med goda innemiljöer.
De samarbetande intressenterna i RBK är Byggföretagen, Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, Ledarna, Byggcheferna och Byggherrarna. Lägg nu RBK fuktmätning på minnet för hädanefter ska du endast använda dig av en RBK-auktoriserad fuktkontrollant!
Förhöjd kompetensnivå kring fuktmätning
I och med den nya standardiseringen för hur man mäter och följer upp fukt i golvkonstruktioner av betong så minskar felmätning drastiskt. Med RBK-auktoriserade fuktkontrollanter tar därmed byggbranschen ett ordentligt krafttag mot fukt i betongkonstruktioner.
Eftersom samarbetsorganet Rådet för ByggKompetens (RBK) bevakar branschen så säkrar man att rätt kompetens alltid finns hos utförarna av mätningarna. Alla inblandade intressenter i byggandet verkar därigenom gemensamt för att en hög kompetensnivå hålls.
När du anlitar en RBK-auktoriserad fuktkontrollant ska du veta att personen genomgått och fortgår kontinuerliga utbildningar och kunskapsprövningar inom fuktmätning och efterföljande dokumentering av betonggolv. Så vid en RBK fuktmätning ska du alltid kunna känna dig trygg och säker på att mätning utförs enligt uppsatta branschregler.
RBK-mätning följer kvalitetssystem
Att få benämna sig som RBK-auktoriserad fuktkontrollant i betong följer ett noggrant utarbetat kvalitetssystem. Viktigt här är att varje mätning utförs och dokumenteras på ett enhetligt och väldefinierat sätt.
Fuktkontrollanter övervakas av RBK som med jämna mellanrum genomför revisioner av fuktkontrollantens verksamhet. Genom dessa revisioner säkerställer man att systemet efterföljs och att avvikelser inte förekommer.
Rådet för ByggKompetens framtagna huvudmanual ”Fuktmätning i betong” beskriver de av RBK godkända mätmetoderna genom ett antal detaljerade rutinbeskrivningar.
Fuktmätning enligt manualen och efterföljande dokumentering av resultatet bidrar således till ett friskt hus och därmed riskfri miljö för människa djur och natur. Fuktkontrollanten följer manualen genom att bland annat fylla i projektnamn, beställare av mätuppdraget, mätmetod, startdatum och slutdatum.
Branschsystemet ser till att regler efterföljs. Här omfattas bland mycket annat exempelvis vilka regler som gäller för godkännande av mätmetoder samt vilka krav som finns gällande kalibrering av mätutrustning. På samma sätt skapas kompetensprofiler för fuktkontrollanter där kursplaner och utbildning av auktoriserade fuktkontrollanter sammanställs.